За бъдещи автори

Как да започна

 Всъщност не е чак толкова сложно, колкото изглежда! Просто опитайте.

            
 
 

  КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ИЗДАВАНЕТО НА КНИГИТЕ!

 

        

        Пътят от идеята до отпечатването ѝ в книжен вариант е доста дълъг. Но както всяко нещо и тук си има математически модел на последователност. Първо да тръгнем от идеята! Имате я, тя може вече дори и да е написана из различни тетрадки, тефтери или съхранена във Вашия компютър. Ще разгледаме вариантът, в който тепърва ще я създавате. Всичко тръгва от една простичка мисъл. Искате да напишете роман - той да е свързан с Вашата любима тематика. Най-трудно е да го започнете.

    Трябват Ви две неща, един лист хартия и нещо за писане. След, което започвате да създавате сценария на Вашата идея. Той трябва да съдържа горе долу следното:

  - Тип на историята: криминална, любовна, драматична, комична, трагична, фантастична или каквато Вие я виждате. Избирате един или няколко от тези варианти и ги записвате, като първа точка.

  - Основният герой или група от герои. Записвате ги като втора точка.

  - Закона на трите действия. Запознаването на читателя с основните образи. Заплитането на отношенията между тях. Резултатът от общото им действие.

 Ето как може да изглежда основният ни план:

  1. Криминале, еротика, психо - трилър /избраните жанрове/
  2. Мария, Иван, Стоян и Зоя – основните лица.
  3. Стоян е полицай – корумпиран. Зоя е компаньонка. Мария - сестра на Зоя. Иван приятел на Мария. Зоя я убиваме още в първо действие, за да включим Стоян като разследващ полицай. Мария, като потърпевша и търсеща справедливост на всяка цена. Иван – като неволен участник в общата ситуация. Стоян трябва да прикрие истинският извършител, Мария се натъква на случайна следа водеща до убиеца, но няма как да я докаже, заради намесата на Стоян. При опит за убийството на Мария /защото тя все пак е настоятелна/ – Иван я спасява и двамата решават да инсценират смъртта ѝ, за да заблудят противника. Та така, Мария минава инкогнито и влиза в света на проституцията, за да извърви пътя на сестра си, надявайки се да стигне до убиеца.

      Сега вземаме втори лист хартия, на който ще опишем как искаме да разкажем тази история.

 Криминале:

Убийството е налице. Загадъчен убиец, който ще се опитаме да го запазим в тайна до самият край на история. За да спазим този жанр, ще подхвърляме в отделните страници различни улики, които да препращат читателя към различни възможни извършители на убийството. В случая полицаят е корумпиран и ще пречи, а Мария ще трябва да влезе в ролята на защитник на закона. Гонката ще е по-скоро между Мария и Стоян.

Еротика:

  Тук горе долу е ясно. Имаме платформа, където да го разиграваме като сцени. Проституция, любовна интрига между Мария и Иван. Животът на Мария, когато поема по пътя на сестра си. Психо – трилър:

    Сложно! Защото трябва да експериментираме с психологията на образите. Затова ще ни помогне първият лист, по-скоро трета точка. Мария, от порядъчно момиче се принуждава да стане компаньонка. Още повече, че нейният приятел е наясно с намеренията ѝ. По-добър момент няма как да ни се появи. Достатъчно добър избор за експеримент с човешката психология. За Стоян също има какво да напишем - безскрупулен, брутален и арогантен… но що пък да не му лепнем и нещо достойно за възхищение в образа му. Например вярност в принципите му. Или любовта към неговото собствено семейство.

    На този лист, ще отбележим и още една точка. Кръгът от читатели. Ако наблегнем повече на еротиката или психото, рискуваме да смалим аудиторията. Ако пък работим по-оскъдно с тях пак рискуваме да загубим интересът, на тези които това очакват. Трябва да боравим внимателно в прехода през отделните глави, за да задоволим всички вкусове.

    Не пишете, за да си го четете Вие! Пишете, за други хора. Те възприемат по различен начин любовта, секса, драмата, екшъна и насилието. Опитвайте се да задоволявате повече гледни точки върху тези проблеми. Опитвайте се да съпоставяте поне две от тях, върху всяко едно от тези действия. Да не говорим, че Вашата лична гледна точка почти на никого няма да е интересна. Всеки човек, когато чете дадена история, търси нещо близко до неговите разбирания, ако не го намери или поне малка част от тях… В най-добрия случай ще зареже четивото, а в по-лошия ще Ви намрази като автор.

   Сега вече имаме план и основни насоки, които да следваме при писането и можем да започваме.

  Как да пишем?

    На компютър, таблет, смартфон или на салфетка в ресторанта. Винаги и по всяко време, когато Ви хрумне мисъл.  Има различни програми за писане. Но когато говорим за писане на цяла история от много страници, аз препоръчвам друг подход. Само WORD или какъвто и да е текстов редактор няма да помогне.  Някои от приложенията са платени, но има и много безплатни, които ще са Ви от полза.

   Първо изпробвайте различни приложения. Аз лично смятам QuarkExpress или безплатният му еквивалент Scribus, като най-подходящи. Предимството им е, че сглобявайки историята в тях, Вие малко или много ще я подготвите и за печат. Изберете шрифтовете, изберете формата на книгата, оразмерете страниците, подберете размера и разстоянието на буквите. Има много уроци в интернет, точно как става тази магия. Важен момент е подбора на книжното оформление. Разгледайте различни отпечатани книги. Вижте как са подходили издателите в разстоянията между редовете, размера на шрифтовете, въздуха оставен във вид на бели полета. Това не е никак маловажно, особено ако Вашата книга надхвърля двеста страници.

   Отделни пасажи или текстове, както споменахме може да записвате на всичко, дори и на тоалетна хартия при по-голяма нужда /в кръгът на шегата/. Когато Ви хрумне една мисъл, я следвайте и пишете, не си губете времето с редактиране на грешки. И без това, докато приключите историята, ще се връщате отново и отново на всяка глава стотици пъти. Ще ги оформяте и изглаждате не един или два пъти. Просто си следвайте мисълта.

   В процеса на писане, много е вероятно да изписвате изреченията така, както говорите в ежедневието. Вашият начин на изразяване, ще бъде и Вашият стил на писане. Което за жалост се разбира, когато се намеси редакторът и започне да ви размества словореда.

   Затова препоръчвам, когато напишете малка част, да я дадете на хора, на които им имате доверие. Нека я прочетат. Много е вероятно част от тях, да наблегнат основно на правописът Ви. Опитайте се да потърсите мнение за историята, а не за правописът. Тези, които Ви критикуват само правописа, не са интересни. Нека те се пробват да напишат нещо и да го дадат на професионален редактор. Виждал съм такива корекции, на ужким грамотни автори, че от техният собствен текст и помен няма. Просто защото са писали неразбираемо и объркано.

   Всяка критика или похвала пряко свързана с творбата Ви, се опитайте да я запомните или си я отбележете някъде.

   Продължавайки напред с историята, освен към основният план хвърляйте по едно око и към тези критики или похвали. Коригирайте, доколкото смятате, че е необходимо. Отпечатайте на хартия, това което имате и потърсете редактор. Не е срамно, че ще му предадете текст, който вероятно ще съдържа много грешки. Може да си мислите, че нямате такива, но той така или иначе ще Ви докаже обратното. Когато Ви направи редакцията, ако е съвестен и добронамерен, ще седнете да поговорите. Ще Ви покаже основните стилови грешки, ще Ви покаже къде мисълта Ви върви гладко и къде е объркана. В същото време ще Ви предложи първоначален вариант на окончателната редакция, защото без да има цялата история, той никога не е краен.

   След всичко изпълнено дотук, може да продължите до завършването на цялата история.  Често в процеса на писане, ще вмъквате нови идеи, нови персонажи. Може да ви хрумва какво ли не. Поради тази причина след всяка промяна, запазвайте ново копие на файла. Старото си го оставете като вариант, който по-късно може да използвате ако е бил по-добър. Или пък от няколко варианта да сглобите друг.  

   Всеки текстов редактор има брояч на думите. Общ брой, както и такъв който показва броя на уникалните думи. Ако броят на уникалните думи е сравнително малък, на фона на общия брой…. То имате проблем. Изключително много повторения не са добре.  

   И какво следва, когато сме готови с целия текст?              

  Редакция и корекция!

 Редакторът най-вероятно ще е онзи, който сте използвали за консултация. По принцип редактор и коректор, рядко се срещат в един и същи човек. Избягват да съвместяват и двете, защото е двойна работа. Затова ако не сте намерили такъв, който да извърши и двете действия, първо намерете коректор. След това предайте работата на редакторът. Естествено ще е хубаво да отстраните повечето грешки сами, доколкото можете разбира се.  

    Вече имате окончателния ръкопис!

    Да речем, че сте си оформили предпечата с програмите споменати по-горе. Ако ще издавате книгата в малък тираж или серия от малки тиражи. Изберете дигитален печат. По-достъпен е и не изисква голяма инвестиция, като офсетовият. Ако все пак сте решили да е офсетов, много вероятно ще се наложи, друг да направи предпечатната подготовка. Което ще е допълнителен хонорар.

   Корицата на книгата. Тя е много важен момент. Дори и по-важен от самото писане. Ако сте креативни и имате художествен усет, може да си я създадете сами. Но ако имате нужда от дизайнер, то той няма да я измисля вместо Вас, а ще я прави спрямо Вашата идея. Ще пропуснем техническите изисквания за печата, но ще Ви дам насоки какво е хубаво да съдържа тя.

  В нашия случай история е криминална – еротика – психо.

   Предна корица. Лицето на историята.

   Повечето автори или издатели, за да подчертаят криминалното, използват кърваво петно, оръжието на убийството или конкретна сцена от книгата. Може да подходите по следният начин: Използвайте самото заглавие, за да подчертаете криминалното. Окървавете надписа, надупчете го сякаш някой е стрелял по него, забийте нож в него или каквото Ви хрумне. Ще е напълно достатъчно, няма нужда да слагате трупове, въоръжени убийци, или пък униформени полицаи.

   Да подчертаем психото – Ако изтипосате брутална кървава или психарска сцена на предната корица ще изгубите. Нали не очаквате книгата Ви да я четат затворници, излежаващи доживотна присъда. Може да заложите на един от образите си – Мария. Все пак тя, най-вероятно ще основният персонаж. За да не нарушите, нечии авторски права, помолете Ваша позната или ако разполагате с красиво гадже, да стане Ваш модел. Направете фотосесия. Заложете на лицето. То пресъздава много сюжети. Погледът, устните, различни ъгли на снимане. Все някой от кадрите, ще пресъздаде добра сцена от Вашия роман. Може да е болка, безпомощност, изпитан ужас или страх … Още повече, ще ви помогне фактът, че женското лице винаги е по-изразително от мъжкото. Един добър дизайнер, с няколко щраквания на мишката, ще обработи този образ така, че той да изпъкне подобаващо.

  Не заемайте цялата корица с това лице, а част от нея.

   Еротиката!

    Няма нужда да споменавам, че не сме заложили на порнографията. Еротиката е загадъчна, интригуваща и никак не трябва да е очевиден секс. Тук трудно може да нарушите нечие авторско право. Потърсете изображения в интернет, показващи докосване, комплект от целуващи се устни или нещо подобно. Може дори да е загадъчна прегръдка или екстравагантно бельо. Акцентирайте еротичното, а не порнографското. Направете така, че тази сцена да мине като фонова. Зад образът на Мария.

     Задната корица. Общо за историята!

    Използвайте кратък синопсис. Не се опитвайте да презентирате подробно целия роман. Само няколко изречения, в които да акцентирате най-важното, а второстепенното просто го загатнете. Задължително там трябва да има генериран баркод с дадения ISBN за Вашия роман.

Как става номера с ISBN и баркодът, ще разгледаме в друга статия.

   За изображение, ако мислите, че ще е необходимо, може да сложите нещо възлово за цялата история. Например, това може да уликата до която се е докопала Мария. Личния дневник на сестра ѝ, странен предмет или видеозапис… каквото мислите, че е възлово в историята.  На предната корица обхванахме доста неща за добрата презентация, така че задната не е необходимо да се претрупва.

   А може да разпределите равномерно и на двете корици акцентите, но гледайте да са поне по два за предната и задната корица.

   Гръбчето на книгата.

  Тук оставете само заглавието. Най-много да си позволите лек цветен ефект в горният или доленият край. Все пак книгата се поставя в библиотека и е между други книги. Тя не трябва да изпъква пред тях с излишна шарения. Да поставяте рекламни лога или други отличителни знаци, също не се препоръчва. Най-малкото не е уважително спрямо колегите Ви. Още повече, че има хора, които много държат на естетиката в личната им библиотека.

   Корицата е много по-важна от самото произведение, защото тя първа влиза в контакт с читателя. Ако е заинтригуван от предната корица, ще завърти книгата да погледне и задната корица. Ако е заинтригуван от синопсиса, ще я разгърне да погледне и нейното съдържание.

  Когато имаме книжно тяло и корица, вече можете да пристъпите към печат. Изпробвайте няколко копия. Подберете си добра хартия, добра печатна техника и придайте хубав вид на книгата. Читателя обича и лукса в ръцете му и естетиката пред очите му. Или поне онези, които държат на книгите.

   Звучи сложна и дълга процедура, но пък нищо не пречи да опитате. А от средата на ноември месец, bulartist.eu  ще започне да приема и първите кандидатури! Може и да кандидатствате.

   Скоро ще бъдат публикувани и други статии, свързани с авторското, някои основни изисквания към книжното тяло. Някои насоки в писането на текста. Не всичко е до правопис или познания. Има много тънкости, които трябва да се спазят, за да не се получи боза. Освен всичко останало, това е индивидуално и всеки има право да трупа своят опит и своите методи докато създава историята си. Не е гаранция, че първият опит ще е блестящ, но поне нека е добър и стимулиращ.

НОВО

19,00 BGN за продукт ОГЪН И ЛЕД - ЛЕГЕНДАТА ЛУКСОЗНО ИЗДАНИЕ 30 продукта в наличност
+
Купи
12,00 BGN за продукт ОГЪН И ЛЕД - ОБИКНОВЕНО ИЗДАНИЕ 80 продукта в наличност
+
Купи

ВАШИТЕ ПОКУПКИ

Поръчката е празна

Facebook

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com