Как се роди идеята за bulartist.eu!

 

   Светът в който живеем е доста разбързан и динамичен. Много от нещата се развиват с по-голяма скорост от тази, в която сме способни да ги контролираме в исканото от нас направление.  

     Още от основаването на "римското право" е поставено началото за свободата на себеизявяването и личното творчество. Друг е въпросът, че понякога поради някаква причина, човек среща различни трудности и причини, за да се откаже от талантът си или определени способности.  Също така не може да се отрече, че някой неща искат време, допълнителни разходи и какви ли не други тежести. Тежести, които пречат нечия гениална мисъл или приятна литературна творба да стигне до по-голяма кръг от хора.   

     Например един блестящ ум, какъвто е бил Ботев, не е имал достатъчно време да разгърне талантът си докрай...

... За жалост се е занимавал с нелеката​ задача да участва в революционна дейност. Ако беше предпочел да странства в чужбина, да обогатява образованието си, да се развива като поет и автор-публицист... Може би сега щеше да дели място между световни класици, като Александър Дюма - баща или пък Достоевски. Сигурно сега щяха да водят литературните си беседи върху неговите произведения, из различните престижни световни университети. Но уви предпочел е други приоритети, които са го възпрепятствали в по-нататъшното му развитие.  

   Въпреки това, а и в оглед на скромната му възраст, той ни е завещал достатъчно  писмено творчество, от което десетки поколения черпят вдъхновение и гордост. За съжаление не е могъл да отдаде повече от себе си, за да разберем до какви висоти би стигнала гениалността му.

  В днешно време не е по-различно! Например магистър, със специалност "ядрена физика и енергетика", бива твърде зает да разкарва вафли и дъвки по магазините и заведенията. Работата му , като дистрибутор на бързо-оборотни стоки е натоварена, просто не му остава време за любимото му хоби. А то е именно това, да пише научно-фантастични разкази. А пък да тича по издателства и редакции... Абсурд, съвсем няма как да се случи, просто този месец семейният бюджет не позволява разхищения за паркинг в "синя зона" или билети за градския транспорт.  

  Другото също го има, като вариант. Поради семейни причини Антония Стефанова прекъсва следването си в университета. Започва да развива кариера в една от най-големите вериги хипермаркети. Не е никак лесно да станеш управител на обекта... преди това си бил касиер, мърчандайз, от време навреме ти се е налагало да даваш допълнителни дежурства, като складов работник... Просто някак си пак не и остава време, а и възможност, за да издаде страхотната стихосбирка. Седи на съхранение от няколко години в чекмеджето, заедно с учебниците и лекциите ѝ от първи курс. Тя има и друг проблем, перфекционист е! Изпитва съмнения към качеството и съзвучието на стиховете си.  

   Като изключим иронията на съдбата и сарказъма вложен в двата житейски примера, участниците в тях имат нещо общо.  И двамата имат творчески интелект, но по една или друга причина динамиката на ежедневието ги е вкарала в спиралата си. Понякога човек трудно излиза от нея, а когато успее да излезе, просто му се налага да се оправя с много изоставени дейности.  

    То това си ни е  проблем от векове, като цяло за нацията ни. Забелязали сме, че истинските таланти и сърцати творци напускат пределите на страната, и чак тогава намират възможност за себеизява.  По-тъжното е, че повечето от тях никога не се завръщат тук. Просто творят на разстояние от поне хиляда километра, от време изливат патриотичните си чувствата или проронят някоя друга носталгия от очите, но пак от разстояние. После историята ги записва, като гражданинът на САЩ,  мистър Борислав Тодоров от Ню Йорк, автор на над двеста философски съчинения. Сценарист на три холивудски хита, единия от които печели седем номинации за златен Оскар. Публикувани са множество негови статии в Ню Йорк Таймс...

   Или пък поданикът на Обединеното Кралство Великобритания, Анатолий Стефанов, художник с над 30 творби в различни църкви из Лондон. По негова идея и под негово ръководство е стенописът в катедралата Св. Патрик!

    Общото между двамата герои, е че са "Made in Bulgaria" and "Assembled in Sofia University".

  Избрали са други държави, където освен трудовия потенциал, се толерира и умствения такъв!

   Разбира се и двете лица са плод на авторско въображение и всяка прилика с лица, или събития е случайна!  Но тази случайност, всъщност е самата действителност!  

    Подобни мисли до известна степенен, бяха виновни за раждането на идеята bulatist.eu.  Не всеки, може да е достатъчно амбициозен, пробивен или комбинативен характер.  Понякога човек има нужда от стимул за старт. Дали само да е финансов, какъвто е случая с магистърът. Или пък някой да ти каже "ей този куплет е страхотен, много силни емоции извират от него", което би било пък прекрасен стимул за Антония, млада студентка прекъснала обучението си. Или просто някой да те напътства, отиди тук, направи това, след което онова... 

   Различни житейски ситуации - различни творчески нужди.  

    В днешно време се лансира, само онова което се реализира веднага на пазара. Уви разликата да пишеш фейлетони, пред това да сглобиш пошла статия за ежедневник е огромна. Първото иска време и подходящия контингент читатели. Освен това, за да получи своето признание се нуждае от добър екип коректори и редактори. Отплаща се бавно, а след това остава за дълго във времето. Второто се изплаща веднага, седмица след това е подпалка за нечия печка или разлагаща се хартия на бунището. Споменът за написаното си отива много бързо, а авторът на статията, вече пише следваща публикация, защото рискува да бъде забравен и той самия.

 Същото важи и за художниците, артистите и инженерната мисъл...

НОВО

19,00 BGN за продукт ОГЪН И ЛЕД - ЛЕГЕНДАТА ЛУКСОЗНО ИЗДАНИЕ 30 продукта в наличност
+
Купи
12,00 BGN за продукт ОГЪН И ЛЕД - ОБИКНОВЕНО ИЗДАНИЕ 80 продукта в наличност
+
Купи

ВАШИТЕ ПОКУПКИ

Поръчката е празна

Facebook

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com